Zupa kurkowa z jajkiem w koszulce

0 (0 ocen)

Przepis znalazłam w jednej z gazetek reklamowych sieciówki

Składniki:

  • 500 g kurek mrożonych
    2 l bulionu
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    pęczek szczypiorku
    2 marchewki
    6 jajek
    2 łyżki octu 10%
    150 ml śmietany 30%
    100 g masła klarowanego
    sól
    pieprz

Zupa kurkowa z jajkiem w koszulce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, czosnek i szczypiorek posiekaj. Marchew pokrój w cienkie paseczki.
    W rondlu rozgrzej masło i przesmaż na nim cebulę do zeszklenia. Następnie dodaj kurki, a po 5 minutach czosnek i smaż dalej około 5 minut.
    Zalej całość bulionem, dodaj marchewkę i gotuj około 20 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę, ponownie zagotuj i dopraw zupę solą oraz pieprzem.
    W oddzielnym rondlu zagotuj litr wody. Przypraw ją solą i dodaj ocet. Wodę mieszaj łyżką w taki sposób, by cały czas była w ruchu okrężnym. Wbijaj po kolei jajka, gotuj około 4 minuty i odcedź.
    Zupę podawaj z jajkiem w koszilce, posypaną szczypiorkiem.

Komentarze

Podobne przepisy