Zupa kukurydziana

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa kukurydziana

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - rosołu (może być z kostki): 1 litr
    - kukurydza konserwowa -puszka: 1 sztuka
    - por (mały): 1 sztuka
    - mąki: 2 łyżki
    - masła: 2 łyżki
    - Czerwona papryka: 1 sztuka
    - pomidory (średnie): 2 sztuki
    - śmietany: 0.5 szklanki
    - kilka gałązek świeżej bazylii (można zastąpić odrobiną suszonej): 1 sztuka
    - czosnku: 1 ząbek

Zupa kukurydziana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Por umyć pokroić w krążki. Masło rozgrzać w rondlu, dodać por, zeszklić,oprószyć mąką. Po chwili zalać rosołem, dodać wyciśnięty czosnek i odsączoną kukurydzę i gotować na małym ogniu 10 minut.
    Paprykę umyć i sparzyć ,pokroić w cienkie paski lub małą kostkę. Pomidory sparzyć zdjąć skórkę,pokroić w w ósemki.
    Paprykę i pomidory dodać do zupy i gotować jeszcze 5 minut. Zupę zaprawić śmietaną. Listki bazylii umyć pokroić dodać do zupy tuż przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy