Przepis na tą wyborną zupę dostałam od swojej koleżanki Irci, a ona od swojego kolegi Krzycha :) Polecam bardzo bo jest wyjątkowo pyszna....
40 min
Składniki:
500 g pieczarek
500 g mielonego mięsa
500 g świeżych pomidorów bez skórki lub poza sezonem z puszki
3 średnie cebule + 2 większe ząbki czosnku
2 średnie pory - tylko biała część
2 serki topione śmietankowe po 100g
olej i masło do smażenia
garstka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz mielony do smaku
1.Mięso mielone razem z posiekaną cebulą przesmażyć na oleju aż całość się lekko zrumieni, dodać sól, pieprz i pod koniec przeciśnięty czosnek.
Następnie tym razem na maśle usmażyć cienko pokrojone pieczarki, a póżniej por pocięty w krążki.
Wszystko przełożyć do płaskiego garnka.
2.Całość zalać póltora litrami lekko osolonej wody i wstawić do gotowania, w trakcie dodać pokrojone w kostkę pomidory obrane ze skórki.
Pogotować ok. 10 minut.
3.Teraz na koniec dodać serki topione i mieszać do ich rozpuszczenia.
Doprawić do smaku pieprzem i jeśli trzeba to solą, na talerzach posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze