ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW LEŚNYCH Z KŁADZIONYMI KLUSKAMI

4.5 (156 ocen)

  • 60 min

Stwierdziłam ,że zupa będzie fajną propozycją nawet na zbliżające się Święta.Zazwyczaj przygotowuje się tradycyjną zupę grzybową z suszonych grzybów.Jest oczywiście pyszna.Ale zapewniam, że moja dzisiejsza zupa ze świeżych grzybów jest wyśmienita.Można ją podawać samą, z grzankami, łazankami.

  • 60 min

Składniki:


  • około 0,5 kg leśnych grzybów
    1 szt.cebuli
    włoszczyzna (marchew,pietruszka,seler,kawałek pora)
    3 szt.liści laurowych
    5 ziarenek ziela angielskiego
    łyżka masła
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz
    śmietana do zupy (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Kluski

Zupa krem ze świeżych grzybów leśnych z kładzionymi kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grzyby 1. Świeżo zebrane leśne grzyby (zdjęcie z jesiennego grzybobrania)
  • grzyby 2.
    obrałam i oczyściłam.
  • grzyby duszone 3. Pokroiłam je na mniejsze kawałki.
    Na maśle podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę.
    Dodałam grzyby i dusiłam na małym ogniu.
    To jeśli mamy świeże grzyby.
    Ja jak wspomniałam zamroziłam je i teraz wykorzystałam do dzisiejszej zupy.
  • włoszczyzna 4. Obrałam włoszczyznę.
  • wloszczyzna 5. Pokroiłam ją na mniejsze kawałki.
    Przełożyłam do garnka z wodą
    wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  • włoszczyzna 6. Posoliłam do smaku i gotowałam aż warzywa były miękkie.
  • zupa grzyby 7. Następnie wyjęłam je i do wywaru włożyłam grzyby.
    Gotowałam około 15 minut.
  • zupa grzybowa zmiksowana 8. Zmiksowałam je na gładką masę.
    Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • kluski kładzione 9.
    Ugotowałam do nich kładzione kluski.
  • kluseczki kładzione lane 10. Składniki i wykonanie kluseczek. Składniki:

    2 sztuki jajek
    pół szklanki wody
    200g mąki
    sól do smaku

    Jajka roztrzepałam w miseczce.Dodałam szczyptę soli i mąkę. Wlewałam wodę i mieszałam do uzyskania gęstej konsystencji.
    Ciasto powinno być na tyle gęste a zarazem lejące
    aby można je było nabierać łyżką. Wrzucałam ciasto na osolony wrzątek.
    Kładłam małe porcje, maczając łyżkę we wrzątku.
    Pamiętajcie,że kluski urosną.
    Gotowałam je około 3 minut.

  • zupa krem ze świezych grzybów z lanymi kluskami 11. Do kremu można dodać kleks śmietany i posypać świeżą natką pietruszki.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować