Pierwszy raz robiłam zupę kremową z zielonej sałaty,dla jej smaku warto choć raz spróbować,jeśli ktoś lubi rzadsze wystarczy dolać więcej bulionu,grzanki czosnkowe doskonale zaostrzają jej smak.
45 min
Składniki:
1 główka sałaty masłowej
1 główka endywii
1 cebula
kawałek pora
3 zabki czosnku
30 dag ziemniaków
4-5 kromek pieczywa tostowego
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany 18%
biały pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej do smaku
1 łyżka soku z cytryny
1,5 litra bulionu warzywnego lub rosołowego
Zupa kremowa z zielonej sałaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniak,por i cebulę obrać ,umyć pokroić w kostkę zalać bulionem i gotować około 30 minut,umytą osuszoną sałatę
pokroić w paseczki,dodać do zupy -kilka pasków zostawić do dekoracji,gotować wszystko razem jeszcze 10 minut.
Następnie zmiksować blenderem doprawić do smaku solą gałką pieprzem białym i sokiem z cytryny,zabielić śmietaną zestawić z ognia.
2.Czosnek obrać przecisnąć przez praskę,przesmażyć ma maśle na patelni kromki tostowe pokroić w kostkę dodać do czosnku zamieszać i chwilę smażyć wszystko razem.
Zupę rozlać na talerze posypać czosnkowymi grzankami i udekorować paseczkami sałaty.
Komentarze