Zupa krem z zielonego groszku z mascarpone

4.5 (184 ocen)

  • 30 min

Aksamitna i delikatna zupa o wspaniałym kolorze dla wielbicieli zup - kremów.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 litr bulionu,
    1 cebula,
    500 g mrożonego groszku,
    80 g mascarpone,
    sól,
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z zielonego groszku z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z zielonego groszku z mascarpone 1. Cebulę obieramy i kroimy ją w piórka.
  • Zupa krem z zielonego groszku z mascarpone 2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wkładamy cebulę, chwilkę ją podsmażamy. W między czasie przygotowujemy bulion.
  • Zupa krem z zielonego groszku z mascarpone 3. Gdy się podsmaży wsypujemy groszek i smażymy jeszcze około minuty. Podsmażone warzywa przekładamy do gorącego bulionu i zagotowujemy.
  • Zupa krem z zielonego groszku z mascarpone 4. Zupę zdejmujemy z ognia i blenderujemy ją na gładką masę.
  • Zupa krem z zielonego groszku z mascarpone 5. Do zupy dodajemy mascarpone, ponownie blenderujemy i znowu zagotowujemy doprawiając solą i pieprzem do smaku. Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym.

Porady

Ważne jest, aby użyć do jej przygotowania groszku świeżego lub mrożonego, ponieważ taki konserwowy zabije jej smak i kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować