Zupa krem z zielonego groszku z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy ją w piórka.
2.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wkładamy cebulę, chwilkę ją podsmażamy. W między czasie przygotowujemy bulion.
3.Gdy się podsmaży wsypujemy groszek i smażymy jeszcze około minuty. Podsmażone warzywa przekładamy do gorącego bulionu i zagotowujemy.
4.Zupę zdejmujemy z ognia i blenderujemy ją na gładką masę.
5.Do zupy dodajemy mascarpone, ponownie blenderujemy i znowu zagotowujemy doprawiając solą i pieprzem do smaku. Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym.
Porady
Ważne jest, aby użyć do jej przygotowania groszku świeżego lub mrożonego, ponieważ taki konserwowy zabije jej smak i kolor.
Komentarze