ZUPA - KREM Z ZIELONEGO GROSZKU

5 (187 ocen)

  • 20 min

Pyszna, lekka zupka, lubiana też przez dzieci. Bardzo szybka w przygotowaniu.

  • 20 min

Składniki:

  • - Puszka groszku konserwowego 400g
    - 1 średnia cebula
    - 1 łyżka masła
    - 1 łyżka oleju rzepakowego
    - 1 szklanka wywaru jarzynowego (może być z kostki)
    - 2 łyżki jogurtu naturalnego
    - mały ząbek czosnku
    - sok z cytryny (do smaku)
    - sól, pieprz, duża szczypta mielonego imbiru
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa - krem z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt naturalny wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • 2. W rondelku rozpuścić masło, dodać olej i posiekaną cebulę. Podsmażyć do zeszklenia. Odcedzić groszek, dodać do cebuli, przemieszać i zalać wywarem jarzynowym. Zagotować. Zmiksować blenderem groszek z cebulą, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i dużą szczyptą imbiru.
    Dokładnie wymieszać.
  • Zupa - krem z zielonego groszku. 3. Podawać gorący krem, z kleksem z jogurtu czosnkowego.
    Do zupy można podać groszek ptysiowy lub grzanki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować