Zupa krem z soczewicy

0 (0 ocen)

Pyszna i sycąca zupa o aksamitnej konsystencji.

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
    1-2 cebule
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek pora

    500 g przecieru pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    1 papryczka chili
    1 łyżka sosu sojowego

    sok z cytryny
    sol, pieprz
    słodka papryka
    szczypta curry, imbiru, kminu, kolendry
    3 liście laurowe i 3 ziela angielskie

    oliwa

Zupa krem z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzewamy oliwę i rumienimy na niej cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie zalewamy wodą (około 1 litr). Dodajemy opłukaną soczewicę, warzywa pokrojone w talarki, przecier pomidorowy, rozdrobnioną papryczkę i sos sojowy. Doprawiamy przyprawami i sokiem z cytryny. Gotujemy 30 minut, aby warzywa zmiękły. Następnie wyjmujemy z zupy ziele oraz liście i miksujemy ją na krem. W razie potrzemy doprawiamy do smaku.

Porady

Możemy dodać mniej wody, wtedy zupa będzie gęstsza.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy