• zupa krem z selera naciowego z curry

    Dodane przez: capri

  • Bardzo aromatyczna i sycąca zupka, nie wymagająca specjalnych starań, a jaka pyszna :)

  • krem z selera
    • krem z selera naciowego

    Składniki

    7 - 8 łodyg selera naciowego
    6 średnich ziemniaków
    1 mały lub 0,5 dużego pora
    około 1,4 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
    1 łyżeczka curry
    siekany koperek
    sól
    parę listków z selera

  • Sposób przygotowania

    1.

    Z opłukanych łodyg selera usunąć łykowate włókna, odciąć kilka zdrowych listków, łodygi pokroić na cienkie talarki. Pora pokroić na plasterki, cebulę posiekać. W rondlu z rozgrzanym olejem lub oliwą podsmażyć przez około 8 minut pora i cebulę, dodać curry, smażyć jeszcze przez 2 minutki. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać wrzącym bulionem, gotować do miękkości ziemniaków, następnie całość zmiksować, doprawić solą. Na talerzach posypać siekanym koperkiem i pokrojonymi listkami z selera.

  • Rady

    Do zupki możemy również dodać starty drobno parmezan.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, w_kilka_chwil, slodkie_zycie, zdrowie_na_talerzu, dania_dla_urody, z_roznych_stron_swiata, por, ziemniaki, seler naciowy, curry
  • 9 komentarzy

Dodane przez: capri

capri 466

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-11-05T22:29:50+01:00

3345 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »