100 g zupy to około 30 kcal,czyli porcja przedstawiona na zdjęciu ma niecałe 150 kcal.
Składniki:
1 marchewka
1 pietruszka
6-8 cm pora
100 g selera-korzeń
360 g selera naciowego
10 g oleju kokosowego
65 g kaszy jaglanej
1250 ml wody
Sól,
1 łyżeczka suszonego cząbru
Zupa-krem z selera naciowego, jaglanki z chipsami selerowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i por pokroić na małe kawałki. W garnku rozgrzać olej kokosowy. Dodać rozdrobnione warzywa. Delikatnie zrumienić. Dodać suszony cząber.
2. W między czasie seler naciowy ( razem z liśćmi) pokroić na małe kawałki. Dodać do garnka i przesmażyć całość jeszcze około 2-3 minut. Dodać wodę i zagotować. Po około 2-3 minutach po zagotowaniu wywaru do garnka wsypać wcześniej sprawioną kaszę jaglaną (Kaszę uprażyć w garnku , około 2-3 minuty. Następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem). Zmniejszyć płomień, przykryć pokrywką. Gotować do miękkości składników ( co jakiś czas zamieszać, aby kasza nie przywarła do dna naczynia).
3. Pod koniec gotowania doprawić solą. Zdjąć z ognia i dokładnie zblendować.
4.W czasie gotowania zupy, przygotować chipsy selerowe. Umyty i osuszony seler obrać ze skórki. Pokroić w bardzo cieniutkie plastry. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć kawałki selera. Piec około 20-25 minut do chrupkości ( w połowie pieczenia, obrócić plastry na drugą stronę). Gotowe chipsy podawać z kremową zupą selerową. Smacznego!
Komentarze