ZUPA-KREM Z SELERA NACIOWEGO, JAGLANKI Z CHIPSAMI SELEROWYMI

0 (0 ocen)

100 g zupy to około 30 kcal,czyli porcja przedstawiona na zdjęciu ma niecałe 150 kcal.

Składniki:

  • 1 marchewka
    1 pietruszka
    6-8 cm pora
    100 g selera-korzeń
    360 g selera naciowego
    10 g oleju kokosowego
    65 g kaszy jaglanej
    1250 ml wody
    Sól,
    1 łyżeczka suszonego cząbru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa-krem z selera naciowego, jaglanki z chipsami selerowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i por pokroić na małe kawałki. W garnku rozgrzać olej kokosowy. Dodać rozdrobnione warzywa. Delikatnie zrumienić. Dodać suszony cząber.
  • 2. W między czasie seler naciowy ( razem z liśćmi) pokroić na małe kawałki. Dodać do garnka i przesmażyć całość jeszcze około 2-3 minut. Dodać wodę i zagotować. Po około 2-3 minutach po zagotowaniu wywaru do garnka wsypać wcześniej sprawioną kaszę jaglaną (Kaszę uprażyć w garnku , około 2-3 minuty. Następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem). Zmniejszyć płomień, przykryć pokrywką. Gotować do miękkości składników ( co jakiś czas zamieszać, aby kasza nie przywarła do dna naczynia).
  • 3. Pod koniec gotowania doprawić solą. Zdjąć z ognia i dokładnie zblendować.
  • 4. W czasie gotowania zupy, przygotować chipsy selerowe. Umyty i osuszony seler obrać ze skórki. Pokroić w bardzo cieniutkie plastry. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć kawałki selera. Piec około 20-25 minut do chrupkości ( w połowie pieczenia, obrócić plastry na drugą stronę). Gotowe chipsy podawać z kremową zupą selerową. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować