Zupa-krem z selera naciowego

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zupa jest lekkostrawna, delikatna i bardzo smaczna. Ma jeszcze tę zaletę, że szybko się ją robi. Przepada za nią cała moja rodzina.

Składniki:

  • ● 1 kg selera naciowego
    ● 2 szklanki rosołu z kostki
    ● średni pomidor
    ● 200 g śmietany kremówki
    ● łyżka jasnej zasmażki (lub mąki ziemniaczanej)
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa-krem z selera naciowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa-krem z selera naciowego 1. Łodygi selera myjemy, drobno
    siekamy, kilka listków odkładamy.
    Gotujemy we wrzącym
    rosole ok. 20 minut.
  • 2. Pomidora nacinamy na krzyż,
    parzymy i obieramy. Usuwamy
    pestki, miąższ kroimy.
  • 3. Z ugotowanego selera odkładamy
    na talerz 4 łyżki, resztę
    miksujemy. Dodajemy śmietanę,mieszamy i zagotowujemy.
    Zagęszczamy zasmażką lub
    mąką ziemniaczaną i jeszcze
    raz zagotowujemy. Doprawiamy
    solą i pieprzem.
  • 4. Dodajemy odłożonego selera,
    mieszamy. Zupę podajemy
    przybraną cząstkami pomidora
    i listkami selera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować