Zupa krem z pieczonej marchewki

5 (147 ocen)

Krem przygotowany na pieczonej marchewce jest mniej słodki niż na gotowanej, polecam:)

Składniki:

  • 200 g marchewki
    1 pietruszka
    4 cm pora
    300 ml wody
    10 g migdałów
    sól,pieprz
    chili w płatkach
    1 łyżeczka suszonego tymianku
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z pieczonej marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marchewkę doprawić 1. Marchewkę obrać, umyć i osuszyć. Pokroić na grube plastry. Przełożyć do miski, dodać sól oraz tymianek i wymieszać.
  • piec w piekarniku 2. Przełożyć do formy do pieczenia ( najlepiej silikonowej bo wtedy nie trzeba używać tłuszczu), tworząc jedną warstwę aby dobrze się upiekła. Wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika i piec około 20-25 minut aż zmiękknie.
  • 3. Resztę warzyw umyć i osuszyć. Pietruszkę pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, wlać wodę i ugotować do miękkości. Następnie dodać pieczoną marchewkę i pogotować jeszcze około 2 minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem i świeżo mielonym chili. Wymieszać. Zblendować. Na suchej i czystej patelni uprażyć migdały. Przed podaniem posypać krem migdałami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować