Zupa krem z pieczonego patisona

4.49 (173 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Delikatna zupa krem, której smak został wydobyty poprzez pieczenie warzyw. Idealna zupa w sezonie na patisony

  • 60 min

Składniki:

  • Na zupę
    1kg Patisona
    1 marchewka
    1 czerwona cebula
    2 ząbki czosnku
    1 ziemniak
    1 l bulionu warzywnego
    1 łyżeczka kurkumy
    szczypta chili
    sól i pieprz
    oregano
    1 łyżka oleju
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki

    Na grzanki
    3 kromki chleba
    1 łyżeczka oleju
    szczypta oregano
    1 ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z pieczonego patisona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z pieczonego patisona 1. Warzywa umyć, obrać i pokroić.
  • Zupa krem z pieczonego patisona 2. Następnie ułożyć je na blasze wyłożonej papierem, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 st C i piec o.k. 20 min (aż się zrumienią).
  • Zupa krem z pieczonego patisona 3. Upieczone warzywa przełożyć do garnka z bulionem i dokładnie zmiksować blenderem. Następnie zupę zagotować i doprawić kurkumą, chili, solą i pieprzem.
  • Zupa krem z pieczonego patisona 4. Z chleba odkroić skórki, pokroić w półcentymetrową kostkę, skropić olejem, dodać rozgnieciony ząbek czosnku i oregano wymieszać, Piec w piekarnik aż się zrumienią. Zupę podawać z grzankami i natką pietruszki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Patison

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować