Zupa krem z papryki

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pyszna, aromatyczna zupa krem z papryki

  • 10 min

Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki
    1/2 czerwonej cebuli
    1 duży ziemniak
    3 szklanki wywaru warzywnego
    chili
    pieprz
    sól
    1 łyżka masła klarowanego
    2 łyżki oleju
    do dekoracji: groszek ptysiowy, śmietana 12%, pestki dyni

Zupa krem z papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki myjemy, smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170-180 stopni do chwili aż skórka zacznie ciemnieć. Następnie wkładamy je do foliowego woreczka, który szczelnie zakręcamy. Po upływie 5 minut możemy bez problemy obrać paprykę ze skóry. Obraną paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Przesmażamy razem na rozgrzanym maśle klarowanym.
  • 2. Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru, zagotowujemy, po czym dodajemy przesmażoną paprykę z cebulą i gotujemy do miękkości warzyw.
  • 3. Dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili.
  • 4. Nalewamy na talerze lub do ciemnych miseczek . Dekorujemy "piorunami" ze śmietany (szprycą do dekorowania ciast malujemy linie z gęstej śmietany, które "łamiemy" wykałaczką) , groszkiem ptysiowym i przesmażonymi na rozgrzanej patelni pestkami dyni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy