Krem z kukurydzy

5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Kukurydza nie jest kaloryczna, a zupa z niej syta i bardzo smaczna.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 puszki kukurydzy (po 400 g)
    2 nieduże cebule
    2 ziemniaki
    1 marchewka
    1 łyżeczka miodu
    5 łyżek śmietany 30 %
    2 łyżki masła
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka startego świeżego imbiru (lub 2 szczypty w proszku)
    1 łyżeczka mielonej kurkumy
    szczypta pieprzu cayenne
    szczypta słodkiej papryki
    szczypta suszonej lub świeżej kolendry
    750 ml wody lub bulionu warzywnego
    sól i pieprz do smaku
    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na jednej łyżce masła w garnku. W tym czasie kroimy na cienkie plasterki marchewkę i ziemniaka. Imbir trzemy na tarce, czosnek drobno siekamy. Dodajemy to wszystko do cebuli i jeszcze chwilkę podsmażamy. Zalewamy całość wodą lub bulionem.
  • kukurydza 2. Odsączoną kukurydzę z puszek podsmażamy na drugiej łyżce masła.
  • 3. Gdy ziemniaki są już miękkie wrzucamy kukurydzę i gotujemy wszystko przez ok. 10 minut.Na końcu dodajemy śmietanę i płaską łyżeczkę miodu. Blendujemy całość. Doprawiamy zupę wszystkimi przyprawami oraz próbujemy czy jest wystarczająco ostra. Zupę przekładamy do miseczek dekorujemy zieloną pietruszką.

Porady

Moja propozycja podania z groszkiem ptysiowym lub grzankami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować