Krem z kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na jednej łyżce masła w garnku. W tym czasie kroimy na cienkie plasterki marchewkę i ziemniaka. Imbir trzemy na tarce, czosnek drobno siekamy. Dodajemy to wszystko do cebuli i jeszcze chwilkę podsmażamy. Zalewamy całość wodą lub bulionem.
2.Odsączoną kukurydzę z puszek podsmażamy na drugiej łyżce masła.
3.Gdy ziemniaki są już miękkie wrzucamy kukurydzę i gotujemy wszystko przez ok. 10 minut.Na końcu dodajemy śmietanę i płaską łyżeczkę miodu. Blendujemy całość. Doprawiamy zupę wszystkimi przyprawami oraz próbujemy czy jest wystarczająco ostra. Zupę przekładamy do miseczek dekorujemy zieloną pietruszką.
Porady
Moja propozycja podania z groszkiem ptysiowym lub grzankami
Komentarze