Zupa krem z kalarepy

4.5 (168 ocen)

Zupa, której nie może zabraknąć, kiedy lato w pełni, a ogródki przepełnione warzywami. Lekka zupa, która zaskoczyła mnie swoim smakiem. Nie spodziewałam się, że będzie taka dobra :)

Składniki:

  • 2 młode kalarepy
    1 cebula
    3 ziemniaki
    1 marchewka
    1 ząbek czosnku
    1 litr bulionu drobiowego
    sól
    pieprz czarny
    koperek
    groszek ptysiowy
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i po kolei smażyć na patelni z odrobiną oleju rzepakowego. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Część bulionu wlać na patelnię, w której smażyły się warzywa, aby cały aromat i smak przenieść do garnka.
  • 2. Gotować, aż warzywa będą miękkie, czyli około 20 min. Zmiksować blenderem na gładki krem. Dodatkowo można podbić zupę śmietaną, jak ktoś lubi. Podawać ze świeżo posiekanym koperkiem i groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować