Zupa krem z kalarepy

4.5 (202 ocen)

  • 45 min

Pyszna, aromatyczna,bezmięsna zupa krem. Kuchnia śląska.

  • 45 min

Składniki:

  • 4 duże kalarepy
    1,5 l bulionu warzywnego
    1 cebula
    200 g ziemniaków
    1 łyżka masła
    250 ml śmietany 18%
    koperek
    natka pietruszki
    cukier
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepy obieramy, kroimy w kostkę. W rondlu szklimy posiekaną cebulę, dodajemy kalarepy i dusimy pod przykryciem 10 min, po czym zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Gotujemy kilka minut, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości. Zupę studzimy, miksujemy, rozprowadzamy śmietanę, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Rozlewamy na talerze, posypujemy posiekaną natką i koperkiem. Zupę podajemy z grzankami, z pieczywa pszennego smażonego na maśle.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować