Zupa krem z kalafiora

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pożywna i rozgrzewająca zupa krem z kalafiora w pięknym wiosennym kolorze.

  • 40 min

Składniki:

  • 50 dag kalafiora świeżego lub mrożonego
    40 dag ziemniaków
    1 cebula
    5 ząbków czosnku
    2 jabłka
    2 łyżki jarzynki własnej roboty
    1 łyżka oleju kokosowego
    1 łyżeczka kurkumy
    2 łyżeczki ostropestu mielonego
    1/2 łyżeczki imbiru
    2 łyżki śmietany
    sos sojowy do smaku
    pieprz do smaku
    sól himalajska do smaku
    płatki migdałowe

Zupa krem z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę oraz jabłka również obrać i pokroić w kostkę. Kalafiora podzielić na różyczki. Wszystkie warzywa włożyć do garnka i zalać wodą tak aby były przykryte. Dodać jarzynkę, olej kokosowy oraz wszystkie przyprawy i gotować do miękkości warzyw. Następnie zdjąć z ognia, zblenderować i ponownie postawić na ogniu. Dodać śmietanę oraz doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem oraz solą. Gdyby zupa była zbyt gęsta dolać troszkę wody. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Gotową kremową zupę podawać z uprażonymi płatkami migdałowymi.

Komentarze

Podobne przepisy