zupa-krem z grillowanych warzyw

4.5 (186 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Nie potrafię opisać smaku zupy, której przepis pochodzi wprost z mojej głowy.. Jest po prostu pyszna, aromatyczna i o nieskazitelnie delikatnym, a za razem delikatnie ostrym smaku i zapachu ziół..

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • WARZYWA:
    - papryka świeża lub pomidory: 3 sztuki
    - pomidory sparzone: 3 sztuki
    - por (zielona część): 1 sztuka
    - cebula, posiekana: 2 sztuki
    - czosnek rozgnieciony (ząbek): 2 ząbki
    - bakłażan pokrojony w kostkę: 1 sztuka
    - bazylia liście świeże: 1 pęczek
    - śmietana 12%: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Grill

Zupa-krem z grillowanych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wszystkie składniki (oprócz czosnku) pokroić dowolnie i grillować na patelni grillowej przez 20 min do lekkiego zrumienienia (warzywa nie mogą się przypalić, bo zupa będzie miała gorzki smak!). Warzywa przełożyć do wysokiego naczynia, zmiksować blenderem, dodać świeże listki bazylii, przeciśnięty czosnek, świeżo zmielony pieprz, sól do smaku, odrobinę cynamonu i 2 goździki. Przełożyć wszystko do garnka i zagotować. Gotować jeszcze przez 5 min, rozlać na talerze i udekorować kleksem śmietany i listkami bazylii. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować