Zupa krem z grillowanej cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Cukinię myjemy,kroimy w półcentymetrowe plastry,kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową.Grillujemy z obu stron,przekładamy do garnka.Ziemniaki,cebulę,marchewkę,obieramy,kroimy w kostkę.Por oczyszczamy,kroimy w cienkie plasterki.Na patelni rozgrzewamy masło wrzucamy pokrojone warzywa,smażymy kilka minut na średnim ogniu,często mieszamy.Warzywa podsypujemy mąką pszenną,mieszamy,wrzucamy do garnka z cukinią,zalewamy bulionem,dodajemy przeciśnięty przez praską czosnek.Gotujemy na małym ogniu,aż warzywa będą miękkie.W między czasie z kromek odcinamy skórki.Tosty mocno wałkujemy z obu stron tak aby powstały cienkie plastry.Przygotowujemy formę na mufinki (na 12 sztuk).Każde wgłębienie dokładnie smarujemy masłem i ostrożnie wypełniamy kromką chleba tostowego uważając aby chleb się nie połamał.Blachę wkładamy do pieca nagrzanego do 180`C na ok7-10min.Koszyczki wyjmujemy z foremek,wypełniamy kiełkami brokuła,drobno pokrojoną w kostkę mozzarellą,dekorujemy pomidorkami koktajlowymi,posypujemy suszonym oregano.
Zupę miksujemy blenderem na gładki krem,doprawiamy do smaku,rozlewamy na talerze,posypujemy posiekaną natką pietruszki,podajemy z koszyczkami.SMACZNEGO.
Komentarze