Zupa krem z dyni z nutką pomarańczy

4.49 (150 ocen)

  • 40 min

. Nie do wiary, że z mdłej dyni można uzyskać wyrazisty smak. Dokonał tego dodatek soku z pomarańczy, ostrej papryczki i imbiru. Zupa ma idealnie gładką konsystencję i piękny dyniowy kolor.

  • 40 min

Składniki:

  • • 700 g miąższu dyni
    • 2 marchewki
    • 1 cebula
    • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
    • 1/2 ostrej papryczki
    • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
    • sól, pieprz do smaku
    • po 2 łyżki masła i oliwy
    • 5 łyżek serka białego u mnie Turek
    • kilka łyżek pestek z dyni
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa krem z dyni z nutką pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z dyni 1. • Cebulę pokroić w kostkę, obraną marchew zetrzeć na tarce, dynię pokroić w grubszą kostkę.
    • Cebulę przesmażyć na maśle i oliwie, dodać marchew, po chwili dynię.
    • Zalać wodą aby przykryła warzywa, dodać sok pomarańczowy, sól, imbir i pokrojoną papryczkę bez pestek.
    • Gotować na wolnym ogniu ok.30 minut aż warzywa będą miękkie.
    • Zdjąć garnek z ognia, dodać serek po czym zmiksować na krem i doprawić solą i pieprzem.
    • Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać nimi zupę na talerzu.

Porady

Smakuje również z grzankami czosnkowymi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować