Zupa krem z dyni z fetta i orzeszkami pini

0 (0 ocen)

  • 60 min

W okresie jesienym czesto u nas na stole gosci dynia ,pod roznymi postaciami.Tym razem zupa krem z dyni.

  • 60 min

Składniki:

  • 70 dkg. dyni (juz obranej ze skory)
    4-5 ziemniakow sredniej wielkosci
    1 marchewka
    1 mala cebula
    sol,pieprz,galka muszkatolowa,papryka w proszku ,cukier
    woda lub wywar z warzyw
    okolo 2 lyzek octu winego

    Dodatki :
    ser feta ,orzeszki pini
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa krem z dyni z fetta i orzeszkami pini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynie nalezy obrac ze skory i pokroic w kostke ,ziemniaki podobnie. Marchewke obieramy i scieramy na tarce do warzyw (grube oczka).Cebule kroimy w kostke.
  • 2. Cebule nalezy zeszkilc na masle .Dodajemy marchew ,dynie i ziemniaki i tak chwile smazymy wszystko razem.
  • 3. Nastepnie zalewamy ciepla woda lub dobrej jakosci bulionem warzywnym (mam tu na mysli ,samodzielnie przygotowany). Plyna nalezy dodac tyle ,aby bylo okolo centymetr nad warzywami jeszcze.
  • 4. Zupe gotujemy na olnym ogniu ,do miekkosci warzyw.
    Nastepnie miksujemy i doprawiamy. Sola ,cukrem ,swiezo starta galka muszkatolowa ,octem ,pieprzem i ewentualnie curry -jezeli ktos lubi.
  • 5. Zupke mozna podac z grzankami ,groszkiem ptysiowym lub np. moja ulubiona wersja z pokruszonym serem fetta i prazonymi orzeszkami pini .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Warzywa Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.96 (186 ocen)

Zupa krem z dyni.

To może cię zainteresować