Zupa krem z dyni z curry

4.5 (198 ocen)

Gęsta jesienna zupa z dyni.

Składniki:

  • 1 kg dyni (bez pestek i skóry)
    1 duża cebula
    1 duże jabłko
    2 łyżeczki curry
    1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
    4 szklanki bulionu warzywnego
    1 łyżka masła
    1 łyżka oliwy
    sól, pieprz
    1/2 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z dyni z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczoną i obraną dynię pokroić w dużą kostkę. Jabłko obrać, oczyścić z nasion i też pokroić w sporą kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Do garnka dodać masło i oliwę. Gdy się roztopi wrzucić cebulę, zeszklić.
    Dodać jabłko i dynię. Wsypać curry i paprykę. Przykryć i dusić ok. 3 minuty.
    Następnie wlać bulion i dusić aż wszystko zmięknie (ok. 30 minut).
    Zmiksować blenderem na krem. Wlać mleko. Doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować