Zupa - krem z dyni

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wspaniały akcent na pożegnania lata. Nie wyobrażam sobie pory jesiennej bez tej zupy.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - dynia: 1 sztuka
    - marchewka: 1 sztuka
    - korzeń pietruszki: 1 sztuka
    - ziemniaki: 2 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - kostka bulionowa drobiowa: 1 sztuka
    - serek topiony trójkąciki śmietankowy: 2 sztuki
    - śmietana gęsta 18%: 3 łyżki
    SóL, PIEPRZ, IMBIR MIELONY:
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa - krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa-krem z dyni 1. Dynię przecinamy na pół, wydrążamy ziarnka i obieramy. A następnie kroimy w kostkę.
  • zupa-krem z dyni 2. Ziemniaki, marchew obrać, pokroić w kostkę, dodać do dyni. Pietruszkę obrać, przekroić na pół i również wrzucić do garnka. Cebulę posiekać i dodać wraz ze szczypta imbiru do warzyw. Całość zalać wodą , tak by ledwo skrywała warzywa, dodać kostkę bulionową, pieprz i gotować do miękkości warzyw.
  • zupa-krem z dyni 3. Gdy warzywa będą miękkie, rozpuścić w nich serek topiony.Całość zmiksować lub przepuścić przez sito na gładki krem. Na koniec zabielić śmietaną, robiąc esy-floresy na każdej porcji zupy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z grzankami, tostami lub groszkiem ptysiowym. Udekorować pestkami dyni lub siekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować