Zupa - krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię przecinamy na pół, wydrążamy ziarnka i obieramy. A następnie kroimy w kostkę.
2.Ziemniaki, marchew obrać, pokroić w kostkę, dodać do dyni. Pietruszkę obrać, przekroić na pół i również wrzucić do garnka. Cebulę posiekać i dodać wraz ze szczypta imbiru do warzyw. Całość zalać wodą , tak by ledwo skrywała warzywa, dodać kostkę bulionową, pieprz i gotować do miękkości warzyw.
3.Gdy warzywa będą miękkie, rozpuścić w nich serek topiony.Całość zmiksować lub przepuścić przez sito na gładki krem. Na koniec zabielić śmietaną, robiąc esy-floresy na każdej porcji zupy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z grzankami, tostami lub groszkiem ptysiowym. Udekorować pestkami dyni lub siekaną natką pietruszki.
Komentarze