Zupa-krem z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Marchew kroimy w plasterki, paprykę w paski, ziemniaki w kostkę, a cebulkę w półplasterki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, i dodajemy łyżkę masła. Wrzucamy cebulę, marchew i paprykę. Po chwili dodajemy ziemniaki, pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku i chwilę przesmażamy..., dodajemy soczewicę i zalewamy bulionem. Gotujemy ok.15-20 min, aż warzywa zmiękną. Przed podaniem zupę blendujemy, podajemy z jogurtem greckim i czosnkowymi grzankami.
Porady
Zupę dodatkowo posypuję czarnuszką i podaję z ugotowanymi brokułami :)
Komentarze