ZUPA-KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY

4.5 (162 ocen)

  • 30 min

Rozgrzewająca, bardzo pożywna i aromatyczna zupa.

  • 30 min

Składniki:

  • -1/2 szklanki czerwonej soczewicy
    -2-3 marchewki
    -2-3 mocno dojrzałe pomidory
    -1/2 czerwonej papryki
    -3-4 ziemniaki (średniej wielkości)
    -2 szalotki
    -2 ząbki czosnku
    -1/5 l bulionu warzywnego (najlepiej domowej roboty)
    -1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
    -1/2 łyżeczki kurkumy
    -1/2 łyżeczki cynamonu
    -1/4 łyżeczki kolendry
    -sól morska
    -pieprz ziołowy
    -pieprz czarny (świeżo mielony)
    -cukier
    -olej, masło
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa-krem z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ZUPA-KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY 1. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Marchew kroimy w plasterki, paprykę w paski, ziemniaki w kostkę, a cebulkę w półplasterki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, i dodajemy łyżkę masła. Wrzucamy cebulę, marchew i paprykę. Po chwili dodajemy ziemniaki, pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku i chwilę przesmażamy..., dodajemy soczewicę i zalewamy bulionem. Gotujemy ok.15-20 min, aż warzywa zmiękną. Przed podaniem zupę blendujemy, podajemy z jogurtem greckim i czosnkowymi grzankami.

Porady

Zupę dodatkowo posypuję czarnuszką i podaję z ugotowanymi brokułami :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować