Zupa krem z cukinii z zielonym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy pęczak bo ta czynność zajmie nam najwięcej czasu. Zagotowujemy około 1,5l wody i wrzucamy obraną marchew, pietruszkę i kostkę bulionową, a następnie pierś z kurczaka. Fileta gotujemy do momentu aż białko się zetnie, wyjmujemy i osuszamy. Cukinie kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni z niewielka ilością oleju rzepakowego, następnie dodajemy do wywaru. Gotujemy około 30 minut. W tym czasie pierś kroimy na cienkie kawałeczki, oprószamy przyprawą do kurczaka i podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Nasz wywar zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładką konsystencję, do kremu dodajemy wedle uznania pesto ( ja dałam ¾ słoiczka), chwilę gotujemy i gotowe. Podajemy z wcześniej ugotowanym pęczakiem i kawałeczkami obsmażonego kurczaka. SMACZNEGO !
Komentarze