Uwielbiam zupy, kremy.Lubię je gotować jak i jeść.
Składniki:
3 l wody
3 średniej wielkości cukinie
2 marchewki
2 małe cebule
kawałek pietruszki(korzeń)selera,por,
1 kostka rosołowa drobiowa
sól
pieprz czarny mielony i w całości(kulki)
gałka muszkatołowa
olej do smażenia
Zupa,krem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę wlewamy do garnka i stawiamy na piecu.Dodajemy obraną,umytą marchew,pietruszkę,seler, por jak również kostkę rosołową.Doprawiamy sola i pieprzem w kulkach.Zagotować tak by warzywa były miękkie na wolnym ogniu.Cukinię myjemy kroimy w mniejsze kawałki .Cebulę obieramy kroimy w piórka i podsmażamy na patelni na oleju,aż się zeszkli .Do cebuli dodajemy pokrojoną cukinię,posypujemy solą i dusimy(cukinia nie może się smażyć!) .Gdy będzie miękka ,odsączamy z resztek oleju i w naczyniu miksujemy blenderem.
2.Z bulionu wyławiamy warzywa i pieprz.Marchew dodajemy do utartej cukinii i również miksujemy(resztę warzyw można użyć do sałatki jarzynowej)Papkę cukiniowo-marchewkową dodajemy do garnka z ugotowanym bulionem.Doprawiamy pieprzem,solą i startą gałką muszkatołową.Krem powinien mieć zielonkawo- pomarańczowy kolor.Podajemy z grzankami,groszkiem ptysiowym.Można również zostawić parę kostek uduszonej cukinii do dekoracji.
Komentarze