ZUPA KREM Z CIECIERZYCY

4.49 (149 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 5 osób

Jasno pomarańczowe ziarenka przypominające orzeszki są naprawdę bardzo zdrowe.Inaczej cieciorka lub groch włoski ma smak słodkawo-orzechowy.Można używać jej do wszelkiego rodzaju past,sałatek, zup lub gulaszy.Jest bogata w mikroelementy i witaminy takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 400g ( po odsączeniu ) ciecierzycy gotowej do spożycia (np. ze słoiczka)

    Świeżą surową ciecierzycę należy wcześniej namoczyć ( najlepiej na noc).
    Następnie opłukać,zalać wodą i ugotować do miękkości.

    260g (bez zalewy) /400g masa netto pomidorów z puszki w sosie pomidorowym

    Oczywiście można użyć świeżych.Najlepiej obranych ze skórki.

    2 ząbki czosnku
    litr bulionu
    1-2 gałązki świeżego rozmarynu
    4-5 łyżek oliwy z oliwek
    pół pęczku natki pietruszki
    1 średnia cebula
    1 łyżeczka kminu rzymskiego/kminku
    1 łyżeczka cukru
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz
    papryczka chili (opcjonalnie)

    Składniki na bulion:

    2szt. skrzydełek z kurczaka / 1 udko z kurczaka
    2-3 liście laurowe
    6 ziaren ziela angielskiego
    2-3 szt.marchewki
    kawałek selera / lub nać
    pietruszka
    kawałek pora
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa zupa z ciecierzycy 1. Przygotowałam składniki.
  • zupa z ciecierzycy kurczak 2. Zacznijmy od bulionu. W garnku gotowałam na małym ogniu skrzydełka z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  • zupa z ciecierzycy 3. Użyłam młodej włoszczyzny. Obrałam ją, umyłam i dodałam do zupy.
    Wsypałam sól, pieprz i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut.
  • zupa z ciecierzycy cebula 4. W czasie gdy bulion się gotował, pokroiłam cebulę, starłam czosnek i podsmażyłam je na oliwie. Dodałam gałązki rozmarynu.
  • ciecierzyca pomidory 5. Pora na pomidory i ciecierzycę.
  • zupa z ciecierzycy pomidory 6. Pomidory wlałam na patelnię.
  • sos pomidorowy 7. Dusiłam przez około 5-8 minut.
  • sos pomidorowy 8. Wyjęłam rozmaryn i wsypałam natkę pietruszki. Przyprawiłam solą, pieprzem, cukrem i kminem.
    Wlałam jeszcze oliwę z oliwek.
  • ciecierzyca 9. Ciecierzycę odsączyłam z zalewy.
  • zupa-ciecierzyca 10. Z zupy wyjęłam warzywa i skrzydełka. Zostawiłam tylko marchewkę i wsypałam połowę ciecierzycy.
  • sos pomidorowy 11. Gotowałam na małym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodałam sos pomidorowy.
  • zupa 12. Wymieszałam i gotowałam kolejne 5 minut.
  • zmiksowanie zupy 13. Całość zmiksowałam.
  • ciecierzyca 14. Można dodać od razu całość soczewicy i zmiksować wszystko. Ja chciałam jednak poczuć całe ziarna. Dodałam pozostałą część do zmiksowanej zupy.
  • zupa z ciecierzycy 15. Wygląda fantastycznie.
  • zupa z ciecierzycy 16. Można podawać zupę z makaronem lub jeść jako zupę krem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować