zupa krem z białych warzyw

5 (179 ocen)

  • 60 min

Jeden dzień z życia typowej Polki...Niedziela według moich planów miała zacząć się bardzo wcześnie. Zaprosiłam gości na obiad. Menu ustalone już w piątek, zakupy zrobione w sobotę. Plan - pobudka 6-7 rano, szybkie ogarnięcie tematu i relax. Plan planem a życie życiem. Zaspałam i co plan awaryjny...

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    Na bulion:
    - bukiet warzyw
    - 2 udka
    - 2 l. wody
    - przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie.
    Ugotować bulion. Ja ugotowałam go w szybkowarze, gdyż byłam bardzo ograniczona czasem.

    Na zupę zasadniczą:
    - 3 korzenie pietruszki
    - 1 nieduży seler (korzeń)
    - ½ kalafiora
    - 4 ziemniaki
    - biała część pora
    - 1-2 ząbki czosnku
    - 1,5 szkl. mleka
    - masło klarowane
    - 50 ml słodkiej śmietanki
    - przyprawy: gałka muszkatołowa, imbir, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z białych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować bulion. Ja z uwagi na czas gotują go w szybkowarze.
    Warzywa na zupę zasadniczą pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku na maśle klarowanym. Dodać wyciśnięty czosnek, zalać mlekiem i gotować aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie ugotuje się nam bulion.
    Wszystko razem zblendować, podlewać bulionem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Podlać śmietanką i doprawić do smaku.

    Jako dodatek do zupy: ser pleśniowy, orzechy włoskie, ulubione kiełki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować