Zupa krem kukurydziana

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kremowa kukurydziana, żółta, gęsta, gładka i pożywna zupa to propozycja w sam raz na jesienne dni.

  • 60 min

Składniki:

  • • 3 kolby kukurydzy
    • 5 ziemniaków
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • kilka liści lubczyku
    • 2 liście laurowe
    • szczypta kurkumy
    • 1/2 szklanki śmietanki
    • 3 łyżki oliwy
    • sól, pieprz do smaku

Zupa krem kukurydziana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w paski obsmażyć na oliwie.
    • Dodać kukurydzę obraną z kolby, obraną marchewkę i pietruszkę pokrojoną w plasterki. Wlać 1,5 litra wody gorącej.
    • Posolić do smaku, dodać pieprz, lubczyk i liście laurowe oraz kurkumę. Gotować 20 minut.
    • Po tym czasie dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować jeszcze 30 minut.
    • Zmiksować zupę blenderem i dodać śmietankę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy