Zupa krem jarzynowy

0 (0 ocen)

  • 50 min

Zapraszam na pyszną i pożywną zupę krem jarzynowy.

  • 50 min

Składniki:

  • 2 marchewki duże
    2 pietruszki
    2 cebule
    2 ziemniaki
    2 cukinie nie duże
    1 kostka rosołowa warzywna
    4 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki curry
    1 łyżeczka kurkumy
    350 gram białej fasoli
    200 gram czerwonej fasoli z puszki
    2 ząbki czosnku duże
    1 l bulionu warzywnego
    3/4 szklanka śmietany 12%
    szczypta cynamonu
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta imbir
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa jarzynowa

Zupa krem jarzynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białą fasolę zalać wodą (ok. 0,5l) i odstawić na noc do namoczenia.
  • 2. Marchew, pietruszkę, ziemniaki i cukinię pokroić w kostkę.
  • 3. Cebulę pokroić w drobną kostkę wrzucić na patelnię.
  • 4. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • 5. Następnie dodać przyprawy (curry, kurkumę, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową) oraz oliwę z oliwek, szczyptę soli i cukru
  • 6. Podsmażyć na złoto- rumiany kolor.
  • 7. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać pokrajane w kostkę warzywa i poddusić pod przykryciem około 15 minut mieszając by dokładnie pokryć warzywa oliwą z przyprawami.
  • 8. Podsmażone warzywa wrzucić do garnka z białą fasolą.
  • 9. Zalać gorącym bulionem (ok. 0,5 l) z kostki rosołowej.
  • 10. Gotować na wolnym ogniu, aż fasola zmięknie.
  • 11. Na koniec dodać odsączoną czerwoną fasolę.
  • 12. Śmietanę zahartować wywarem, dodać do zupy i wymieszać.
  • 13. Doprawić do smaku, posypać posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Fasola Fasola czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować