Zupa - krem buraczkowy

4.5 (147 ocen)

  • 30 min

Bardzo pożywna zupa, szybka w wykonaniu i niedroga. Zachwyceni będą wszyscy - dorośli i dzieci.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 kostki drobiowe
    6 ziemniaków
    2 średnie marchewki
    1 pietruszka
    1/3 średniego selera
    1/2 białej części pora
    1 średnia cebula
    5 buraczków średniej wielkości
    Przyprawy: sól i pieprz
    1/2 szklanki śmietany 18%
    4 jajka
    Szczypta kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa - krem buraczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, opłukać, dodać obrane warzywa oprócz buraczków. Zalać wodą - 2 l, dodać kostki drobiowe, sól, pieprz i gotować do miękkości składników. Buraczki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do ugotowanych warzyw wraz z kwaskiem cytrynowym, całość jeszcze gotować 10 minut. Następnie wszystkie składniki zmiksować, zabielić śmietaną, doprawić do smaku jeszcze solą i pieprzem ewentualnie przyprawą do zup. Jeśli woda się wygotowała uzupełnić do 2 l przegotowaną wodą.
    Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na ćwiartki. Zupę podawać z pokrojonymi jajkami.

Porady

1.Zupę można posypać świeżą pietruszką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować