Aromatyczna i niezwykle syta zupa. Pyszna z chlebem.
2 godz.
Składniki:
SKŁADNIKI NA 2,5 LITRA WODY:
1 saszetka BARSZCZ BIAŁY (u mnie winiary)
tacka włoszczyzny
mały seler
trzy duże marchewki
ząbek czosnku
3 cebule
1 kg ziemniaków (po obraniu)
400 g kiełbasy
łyżka majeranku
200 g śmietany lub kefiru
só, pieprz, olej, cukier
łyżka majeranku
Zupa krem: barszcz biały z warzywami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jarzyny drobno kroimy i wrzucamy do gotującej wody. Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju i także dodajemy do garnka. Następnie kroimy kiełbasę w drobną kostkę, podsmażamy bez tłuszczu na patelni aż mocno się zrumieni, dodajemy do zupy.
2.W międzyczasie obieramy i kroimy na małe kawałki ziemniaki, dodajemy do zupy. Gdy wszystko się zagotuje, wywar zaprawiamy barszczami białymi (rozrabiamy je obydwa w 1,5 szklanki wody), następnie solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Gotujemy zupę do miękkości warzyw.
Na sam koniec gotowania dodajemy majeranek i zahartowaną gorącą zupą śmietanę, mieszamy.
3.Zupę miksujemy, podajemy z pieczywem.
Porady
Ja tą zupę miksowałam porcjami - przed samym podaniem.
Komentarze