Zupa krem: barszcz biały z warzywami i kiełbasą

4.5 (183 ocen)

  • 2 godz.

Aromatyczna i niezwykle syta zupa. Pyszna z chlebem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 2,5 LITRA WODY:

    1 saszetka BARSZCZ BIAŁY (u mnie winiary)
    tacka włoszczyzny
    mały seler
    trzy duże marchewki
    ząbek czosnku
    3 cebule
    1 kg ziemniaków (po obraniu)
    400 g kiełbasy
    łyżka majeranku
    200 g śmietany lub kefiru
    só, pieprz, olej, cukier
    łyżka majeranku
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Barszcz Barszcz biały

Zupa krem: barszcz biały z warzywami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jarzyny drobno kroimy i wrzucamy do gotującej wody. Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju i także dodajemy do garnka. Następnie kroimy kiełbasę w drobną kostkę, podsmażamy bez tłuszczu na patelni aż mocno się zrumieni, dodajemy do zupy.
  • 2. W międzyczasie obieramy i kroimy na małe kawałki ziemniaki, dodajemy do zupy. Gdy wszystko się zagotuje, wywar zaprawiamy barszczami białymi (rozrabiamy je obydwa w 1,5 szklanki wody), następnie solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Gotujemy zupę do miękkości warzyw.
    Na sam koniec gotowania dodajemy majeranek i zahartowaną gorącą zupą śmietanę, mieszamy.
  • 3. Zupę miksujemy, podajemy z pieczywem.

Porady

Ja tą zupę miksowałam porcjami - przed samym podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować