Zupa koperkowa z warzywami i czosnkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatna zupa koperkowa z bukietem warzyw przypomniała mi o nadchodzącej wiośnie. Czasami nie mając czasu na gotowanie lubię zrobić coś na szybko - nie jestem zwolenniczką kupowania gotowych potraw. Ta zupa właśnie należy do takich obiadowych ,,szybkich strzałów".

  • 30 min

Składniki:

  • 2l wody
    200ml słodkiej śmietanki 30%
    2 marchewki
    1 pietruszka
    3 małe ziemniaki
    kawałek białej rzodkwi
    2 pęczki koperku
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    sól i pieprz

Zupa koperkowa z warzywami i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy z łupin i kroimy w zgrabną kostkę. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy pokrojone warzywa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cały czas mieszając podsmażamy ok 10 minut.

    2. Do dużego rondla wlewamy wodę, dodajemy warzywa i trzymamy na ogniu do momentu zagotowania. Na tym etapie palnik pod garnkiem już wyłączamy. Rzodkiew obieramy, kroimy w taką samą kostkę, jak kroiliśmy pozostałe warzywa i dorzucamy do zupy.

    3. Do zupy dolewamy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dopiero przed samym podaniem dodajemy drobno pokrojony koperek. Jeżeli zrobicie to wcześniej, nabierze on brzydkiej, brązowej barwy.

    SMACZNEGO :-)

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/03/zupa-koperkowa-z-warzywami-i-czosnkiem_22.html

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy