Zupa koperkowa na rosole

4.5 (154 ocen)

Zamiast "nieśmiertelnej" pomidorówki - wiosenna zupa koperkowa na rosole z dodatkiem gotowanego jajka.

Składniki:

  • 5 szklanek rosołu drobiowego
    2 pęczki koperku (lub jeden duży)
    1/2 szklanki ryżu basmati
    1 szklanka śmietanki 18%
    4 jajka
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Jajko

Zupa koperkowa na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.
  • 2. Koperek płuczemy, osuszamy. Odrywamy grubsze łodygi i odkładamy je. Odkładamy również kilka ładnych gałązek do dekoracji, pozostałe drobno kroimy.
  • 3. Zagotowujemy rosół, wkładamy do niego odłożone łodygi, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Wyjmujemy łodygi koperku, do rosołu wsypujemy ryż i gotujemy 15 minut (powinien się lekko rozgotować).
  • 4. Do zupy wsypujemy posiekany koperek gotujemy nadal na małym ogniu kilka minut. Zupę miksujemy blenderem (nie jest to konieczne), ponownie zagotowujemy, dodajemy śmietankę. Solimy do smaku.
  • 5. Zupę porcjujemy, do każdej porcji wkładamy jajko starte na tarce o dużych oczkach, dekorujemy odłożonymi gałązkami koperku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Koper Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować