Zupa koperkowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Moja rodzina uwielbia zupy, ten prosty przepis kiedyś podpatrzyłam u babci. Zupa jest smaczna i aromatyczna.

  • 20 min

Składniki:

  • żeberko na zupę , 2-3 marchewki, 1 pietruszka, połówka selera, 1 kostka wołowa np Knorr, pieprz ziarnisty,2 ziela angielskie, sól do smaku, pęczek koperku, 4 większe ziemniaki, 1 łyżka śmietany

Zupa koperkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na kości gotuję wywar, dodaję do tego warzywa i całość się gotuje ok 30 min. Przecedzam, wyjmuje kość, warzywa zostają ( marchewkę można pokroić w talarki i dodać do zupy), gotuję dalej, dodaje sól do smaku, pieprz, ziele, kostke wołową.
    Obieram ziemniaki, kroję w kostkę i dodaję do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie, doprawiam do smaku zupę, kroję drobno koperek i wrzucam na koniec gotowania. Całość podgotowuję ok 5 min i zestawiam z ognia, przykrywam pokrywką.

    Smietanę dodaję do zupy już nalanej do talerza, mniej niż pół łyżki na każdy talerz.

Porady

Śmiatanę można również dodać do garnka na koniec gotowania, 1,5 łyżki śmiatany rozrobić z niewielką ilościa zupy i dodać do garnka ( jak kto woli).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy