Zupa koperkowa

4.5 (142 ocen)

Pyszna zupka ,podaję ją letnią w upalne dni.

Składniki:

  • -4 skrzydełka z kurczaka
    - 20 dag mostku wołowego
    - 3 marchewki
    - 1 pietruszka
    - 2 liście laurowe
    - 5 ziarenek ziela angielskiego
    - 2 łyżki przyprawy typy ''jarzynka''
    - sól i pieprz
    - 1 szklanka mleka
    - pęczek koperku
    - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa koperkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mięsa, marchwi i pietruszki gotujemy wywar z dodatkiem ''jarzynki', ziela angielskiego i liści laurowych.
  • 2. Miękkie mięso i jarzyny wykładamy na deskę , kroimy w kostkę resztę rosołku przecedzamy. Mięso i jarzyny ponownie wrzucamy do zupy, chwilę gotujemy.
  • 3. W mleku rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, dodajemy do zupy, zagotowujemy jeszcze raz.
  • 4. Po zdjęciu z ognia dodajemy drobno posiekany koperek, doprawiamy do smaku.

Porady

Zupę podajemy z ryżem lub gotowanymi ziemniaczkami- najlepsze są te pozostałe z poprzedniego obiadu. Do zupy można dodać również śmietanę. Zupa nie musi być gorąca,szczególnie w upalne dni świetnie smakuje lekko ciepła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować