1.Do mielonego mięsa dodać jajko, pieprz czarny świeżo mielony i szczyptę soli. Wyrobić mięso. Utoczyć male kulki, mniejsze niż orzech włoski. Na rozgrzanym oleju, na patelni obsmażyć klopsiki.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju rzepakowym ( 2 łyżki oleju) w większym garnku. Dodać starte na tarce o grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i kawałek selera. Kilka minut posmażyć, mieszać. Przełożyć klopsiki z patelni do garnka. Zalać wszystko przegotowaną, ciepłą wodą. Gotować na wolnym ogniu. Dodać wypłukany ryż i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 20-25 minutach dodać kapary i sok z cytryny, pieprz czarny świeżo mielony, troszkę otartej skórki z cytryny, sól do smaku. Gotować jeszcze kilka minut.
Zupę podawać gorącą posypaną obficie posypaną pokrojonym grubym szczypiorem.
Smacznego.
Komentarze