Zupa klopsowa

5 (2 ocen)

  • 45 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Smaczna zupa z małymi mięsnymi kulkami. Sok z cytryny jak i otarta skórka oraz dodatek kaparów podkręcają smak.

  • 45 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego - wołowina i cielęcina
    jajko
    pieprz czarny świeżo mielony
    olej rzepakowy
    duża cebula
    marchewka
    pietruszka
    kawałek selera
    1/2 szklanki ryżu
    4 ziemniaki
    2 łyżki kaparów
    sok z połowy cytryny
    otarta skórka z cytryny
    sól do smaku
    pokrojony gruby szczypior
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania mięsne Klops Klopsiki

Zupa klopsowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mielonego mięsa dodać jajko, pieprz czarny świeżo mielony i szczyptę soli. Wyrobić mięso. Utoczyć male kulki, mniejsze niż orzech włoski. Na rozgrzanym oleju, na patelni obsmażyć klopsiki.
    Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju rzepakowym ( 2 łyżki oleju) w większym garnku. Dodać starte na tarce o grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i kawałek selera. Kilka minut posmażyć, mieszać. Przełożyć klopsiki z patelni do garnka. Zalać wszystko przegotowaną, ciepłą wodą. Gotować na wolnym ogniu. Dodać wypłukany ryż i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 20-25 minutach dodać kapary i sok z cytryny, pieprz czarny świeżo mielony, troszkę otartej skórki z cytryny, sól do smaku. Gotować jeszcze kilka minut.
    Zupę podawać gorącą posypaną obficie posypaną pokrojonym grubym szczypiorem.
    Smacznego.

Porady

Zupę można zabielić śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować