Zupa kartoflanka z zasmażką

4.98 (187 ocen)

Zupa kartoflanka z zasmażką to smak mojego dzieciństwa. Przypomina mi cudowne chwilę u Babci Tereni oraz pyszne obiadki mojej Kochanej Mamy

Składniki:

  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki

    2 średnie marchewki

    1 średnia pietruszka

    1/2 małego selera

    3 cm kawałek pora

    1 większa cebula

    1 łyżka masła

    1 łyżeczka mąki pszennej

    sól pieprz do smaku

    2 liście laurowe

    3 ziela angielskie
Wystaw ocenę:

4.98 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kartoflanka z zasmażką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Marchewki ziemniaki, selera i pietruszkę obrać, umyć osuszyć. Pietruszkę, ziemniaki i marchewki kroimy w kostkę

    2. Do garnka wlewamy około 1,7 l wody. Dodajemy warzywa, liście laurowe , ziele angielskie oraz sól i pieprz. Stawiamy na średni ogień gdy zupa zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i gotujemy aż warzywa staną się miękkie

    3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę przesmażamy na 1 łyżce masła. Gdy cebula się delikatnie zarumieni posypujemy ją mąką. Mieszamy i dodajemy do zupy. Zupę mieszamy i gotowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować