Zupa kalarepkowa z groszkiem ptysiowym

0 (0 ocen)

  • 35 min

Bardzo sycąca zupa z sezonowych warzyw. Przygotowuje się ją błyskawicznie. Latem tę zupę gotuję bardzo często, nawet będąc w domku nad jeziorem. Pachnie apetycznie. Podaną w ten sposób dzieci zjedzą chętnie.

  • 35 min

Składniki:

  • - kalarepka ( młoda) : 1 sztuka
    - marchew ( młoda) : 2-3 sztuki
    - ziemniaki (młode) : 3 sztuki
    - koperek świeży ( posiekany) : 3 łyżki
    - sól : 1 łyżka
    - masło : 2- 3 łyżki
    - groszek ptysiowy : 0, 5 szklanki
    - woda zimna : 1, 5 litra

Zupa kalarepkowa z groszkiem ptysiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać, pokroić w plastry, umyć, wrzucić do garnka, zalać wodą. Dodać sól, koperek i masło, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum. Gotować pod przykryciem 25 minut. Wyjąć kilka plasterków marchewki oraz kalarepki, reszte zmiksować. Doprawić do smaku solą.
  • 2. Zupę podawać z plasterkami warzyw oraz groszkiem ptysiowym.

Porady

Zupę miksuję pulsacyjnie, tak, aby uzyskać gęstą konsystencję z wyczuwalnymi drobnymi kawałeczkami warzyw.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy