Zupa kalafiorowo-brokułowa

4.84 (171 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

To jedna z moich ulubionych zup.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kalafior
    1 brokuł
    1 udko z kurczaka
    2 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    3 duże ziemniaki
    1/4 kawałka selera
    kilka liści pora
    liść laurowy
    kilka kulek ziela angielskiego
    kostka rosołowa
    sól
    pieprz
    łyżka siekanego koperku
    100 ml śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.84 (171 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowo-brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gotującej się wody dodać kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie, liście pora, seler i udko. Po 20 minutach dodać obraną pietruszkę i marchewkę pokrojoną w kostkę. Gotować do miękkości mięsa. Ziemniaki obrać ,pokroić w drobną kostkę a kalafior i brokuł podzielić na dowolnej wielkości różyczki. Dodać do zupy i gotować aż warzywa będą miękkie.
  • 2. Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z gazu. Śmietanę zahartować w miseczce dodając po łyżce gorącej zupy ciągle mieszając. Gdy już będziemy mieli pewność, że śmietana się nie zważy, dodać do zupy i wymieszać. Gotową zupę posypać świeżym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować