Zupa kalafiorowa z pomidorem i groszkiem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Szybka i smaczna zupa kalafiorowa.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 mały kalafior
    1 duży pomidor
    1/2 szklanki zielonego groszku
    10 średnich ziemniaków
    3 marchewki
    3 kostki rosołowe
    szczypiorek
    natka pietruszki
    świeża lub suszona bazylia
    sól
    śmietana lub jogurt naturalny
    3 litry wody

Zupa kalafiorowa z pomidorem i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotowujemy 3 litry wody z 3 kostkami rosołowymi. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i ziemniaki. Gotujemy do czasu, aż warzywa trochę zmiękną, następnie dodajemy zielony groszek, kalafior podzielony na różyczki, sparzony, obrany ze skórki i pokrojony na kawałki pomidor. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany szczypiorek, natkę pietruszki i bazylię. Jeśli zupa jest mało słona doprawiamy ją solą. Gotową zupę zaprawiamy śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Porady

Zupę możemy również ugotować na mięsie z kurczaka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy