Zupa jarzynowo-mięsna z makaronem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Sezonowe warzywa plus chude mięso i makaron to zdrowe i odżywcze danie.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
    1 filet z kurczaka
    pół brokuła
    pół kalafiora
    2 garsci fasolki szparagowej
    2 marchewki
    2 gałązki selera naciowego
    pół pęczka natki pietruszki
    lubczyk do smaku
    3 łyżki makaronu suchego drobnego
    pół szklanki naturalnego przecieru pomidorowego
    2-3 ząbki czosnku
    przyprawa jarzynka
    liść laurowy
    ziele angielskie
    sól
    pieprz

Zupa jarzynowo-mięsna z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso gotujemy 20 minut w ok. 1,5 litra wody z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, w kawałki fasolkę i gotujemy 10 minut. Dodajemy kawałki kalafiora i brokuła, chwilę gotujemy. Dodajemy makaron,przetarty czosnek, przecier pomidorowy,posiekany seler naciowy i lubczyk.
  • 2. Zupę przyprawiamy jarzynką, solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości mięsa, ale nie za długo, aby warzywa były nie rozgotowane. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mięso wyjmujemy, kroimy w kostkę i wkładamy do zupy.

Porady

Zupę można podawać z łyżką śmietany na talerz. Przecier pomidorowy będzie najlepszy własnej roboty. Makaron można wykorzystać już ugotowany dodając do zupy na końcu. Ja użyłam drobnego, suchego makaronu 'gwiazdki'.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy