1,5 kg mięsa wieprzowo- drobiowego
1 bułka czerstwa namoczona w bulionie a potem osączona
1 cebula
1 jajko
Bułka tarta lub kasza manna dla zagęszczenia, ja dodaję pół na pół bułki i kaszy
Sól , przyprawa uniwersalna i pieprz mielony kolorowy do smaku
ZUPA:
3 litry wody
3 łyżki makaronu w kształcie ryżu
5 łyżek mąki do zagęszczenia potrawy
troszkę śmietany ok 1/4 szklanki, można pominąć
Włoszczyzna: 1 marchewka, pół małego selera, 1 pietruszka, 1 cebula, grzybek suszony
oraz listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, przyprawy jak sól lub przyprawa uniwersalna pieprz kolorowy
Zupa jarzynowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso, cebulę i bułkę zemleć, wbić jajko, dodać bułkę tartą i kaszę, doprawić do smaku. Formować pulpety.
W garnku zagotować 3 litry wody, wrzucić startą dużą marchewkę, pietruszkę, pół małego selera, cebulę, grzybek suszony , listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego. Wywar doprawić do smaku.
Uformowane pulpety panierować w mące i wkładać do wrzącego bulionu. Gotować ok. 15 minut. Wsypać też makaron. Pod koniec dodać mąkę rozmieszaną w wodzie lub śmietanie i wywarem.
Doprowadzić do wrzenia. Do tej ilości zupy dałam 24 pulpety. Pozostałe 19 sztuk zużyłam do innego sosu. Można z pozostałej masy mięsnej zrobić kotlety mielone i usmażyć ewentualnie użyć mniej mięsa.
Komentarze