Zupa jarzynowa z pulpecikami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

zdrowa i smaczna

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa wieprzowo- drobiowego
    1 bułka czerstwa namoczona w bulionie a potem osączona
    1 cebula
    1 jajko
    Bułka tarta lub kasza manna dla zagęszczenia, ja dodaję pół na pół bułki i kaszy
    Sól , przyprawa uniwersalna i pieprz mielony kolorowy do smaku
    ZUPA:
    3 litry wody
    3 łyżki makaronu w kształcie ryżu
    5 łyżek mąki do zagęszczenia potrawy
    troszkę śmietany ok 1/4 szklanki, można pominąć
    Włoszczyzna: 1 marchewka, pół małego selera, 1 pietruszka, 1 cebula, grzybek suszony
    oraz listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, przyprawy jak sól lub przyprawa uniwersalna pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa jarzynowa z pulpecikami 1. Mięso, cebulę i bułkę zemleć, wbić jajko, dodać bułkę tartą i kaszę, doprawić do smaku. Formować pulpety.
    W garnku zagotować 3 litry wody, wrzucić startą dużą marchewkę, pietruszkę, pół małego selera, cebulę, grzybek suszony , listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego. Wywar doprawić do smaku.
    Uformowane pulpety panierować w mące i wkładać do wrzącego bulionu. Gotować ok. 15 minut. Wsypać też makaron. Pod koniec dodać mąkę rozmieszaną w wodzie lub śmietanie i wywarem.
    Doprowadzić do wrzenia. Do tej ilości zupy dałam 24 pulpety. Pozostałe 19 sztuk zużyłam do innego sosu. Można z pozostałej masy mięsnej zrobić kotlety mielone i usmażyć ewentualnie użyć mniej mięsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować