Zupa jarzynowa z pszenicą, soczewicą i kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

Przepyszna zupa i w dodatku z mnóstwem zdrowych składników: pszenicą, kaszą jaglaną i soczewicą, polecam!

Składniki:


  • 2 duże ziemniaki
    2 marchewki
    Kawałek selera
    75 g pszenicy
    2 czubate łyżki kaszy jaglanej
    3 łyżki czerwonej soczewicy
    1 cebula
    2 łyżki masła
    1 mały pęczek natki pietruszki
    Sól i biały pieprz do smaku

Zupa jarzynowa z pszenicą, soczewicą i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Pszenicę przepłukać na sitku i namoczyć na noc. Na drugi dzień postawić na gazie i gotować do miękkości.
    Ziemniaki, marchew i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać szczyptę soli i zagotować.

    Po 5 minutach dodać czerwoną soczewicę i kaszę jaglaną. Gotować na małym ogniu do miękkości.

    Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na maśle. Wrzucić do zupy.

    Pod koniec gotowania zupy dodać miękką pszenicę (razem z wodą w której się gotowała).

    Doprawić solą i pieprzem do smaku, zakręcić gaz i wsypać posiekaną natkę. Rozlać porcje zupy na talerze i posypać dodatkową porcją natki (lub koperku)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy