zupa jarzynowa z lanymi kluskami

4.5 (160 ocen)

  • 30 min

Pyszna, domowa i bardzo sycąca :)

  • 30 min

Składniki:

  • porcja z kurczaka na wywar (u mnie filet)
    paczka mrożonej mieszanki warzywnej (około 400 gram)
    3 - 4 średnie ziemniaki
    śmietana kwaśna 18% 2 łyżki
    przyprawa uniwersalna, sól, pieprz
    koperek siekany lub pietruszka
    kluseczki (dałam dwie takie porcje):
    1 jajo
    2 kopiaste łyżki mąki pszennej
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy Lane kluski

Zupa jarzynowa z lanymi kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso ugotować z przyprawami do miękkości, następnie wyjmujemy mięsko, wsypujemy mieszankę i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy około 15 minut na średnim ogniu. Jajo rozrabiamy w garnuszku lub kubeczku z mąką i szczyptą soli (ciasto ma być gęste, ale wciąż lejące). Małymi porcjami wlewamy ciasto z łyżki do gotującej się zupki, po wypłynięciu potrzebują około 2 minut, by być gotowe. Zupkę zestawiamy z ognia, zabielamy zahartowaną śmietaną. Mięsko kroimy w kostkę i wrzucamy do zupki, na talerzach posypujemy siekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Włoszczyzna Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować