Na minestrone nie ma jednego ścisłego przepisu, a to jest moja wersja tej najsłynniejszej włoskiej zupy gotowanej z sezonowych warzyw. Gotuję ją przez cały rok, ale z młodych warzyw smakuje najlepiej.
Zupa jarzynowa z fasolką i cukinią, czyli włoska minestrone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodać pokrojoną marchewkę i smażyć pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, bulion, przyprawy oraz seler i bazylię /całe łodygi/.
2.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić i dodać do zupy. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu.
3.Na 10 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną fasolkę szparagową, a 5 minut później cukinię. Wyjąć łodyżki bazylii i selera.
4.Makaron ugotowany według zaleceń na opakowaniu dodać do zupy, dodać przecier pomidorowy, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Garnek z zupą zdjąć z ognia i dodać natkę pietruszki.
Komentarze