Zupa jarzynowa-jesienna

0 (0 ocen)

  • 40 min

W moim domu najlepszym powodzeniem cieszą się zupy gotowane na mięsie, kościach.. Ja też je lubię, ale nie mogę i nie chcę codziennie karmić dziecka taką dawką tłuszczu ;) dlatego często gotuję zupę na bulionie z warzyw, tym razem drobno pokrojonych.

  • 40 min

Składniki:

  • 3/4 selera
    2 pietruszki
    4-5 marchewek
    kilka średnich ziemniaków
    2 ząbki czosnku
    duży pęczek natki pietruszki
    2 liście laurowe
    4-5 ziaren ziela angielskiego
    100 ml śmietany 30%
    1 łyżka masła 82% tłuszczu
    2 łyżeczki suszonego lubczyku (może być też świeży)
    2-3 łyżki mąki pszennej
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa Dania główne

Zupa jarzynowa-jesienna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy pokrojone w kostkę marchewki, seler i pietruszkę (dwa ostatnie kroję trochę drobniej). Dodajemy trochę pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Gdy warzywa zaczną się robić miękkie dorzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości.
  • 2. Natkę pietruszki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy. Dodajemy do zupy oraz przyprawiamy lubczykiem, solą i pieprzem do smaku. Wrzucamy obrane ząbki czosnku i łyżkę masła. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody (ja to robię w małym słoiczku po koncentracie pomidorowym - zakręcam i energicznie nim potrząsam), wlewamy do zupy cały czas mieszając. Zabielamy śmietaną i tuż po ponownym zagotowaniu zdejmujemy z palnika.

Porady

Kto nie lubi gotowanego selera i pietruszki może oczywiście gotować na większych kawałkach, tak by nie trafiły się potem na talerz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować