Zupa jarzynowa

0 (0 ocen)

Najlepsza ze świeżych warzyw z ogródka!

Składniki:

  • 1 marchewka
    1 pietruszka
    1/4 średniego selera
    ok 3cm pora
    ok 6 większych ziemniaków
    1 kostka rosołowa
    ok 2 litry wody
    fasolka szparagowa`
    różyczki brokuła i/lub kalafioru
    ok 1 łyżeczka wegety,
    sól, pieprz, maggi

Zupa jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Potarte jarzyny 1. Jarzynę obrać, marchewkę, pietruszkę i seler potrzeć na tarce o grubych oczkach. Porę i fasolkę szparagową pokroić w drobniejsze kawałki. Różyczki kalafioru i brokuła pokroić na mniejsze.
  • Ziemniaki pokrojone w kostkę 2. Ziemniaki pokroić w kostkę.
  • Zupa 3. Pokrojoną jarzynę, ziemniaki wrzucić do garnka, wlać wodę. Dodać kostkę rosołową i wegetę. Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić solą, pieprzem i maggi.
  • Zmiksowane blenderem 4. Ubrać 3 chochle zupy, zmiksować blenderem. Wlać do reszty zupy, zagotować.

Porady

Do zupy jarzynowej można użyć również kalarepkę, brukselkę oraz inne ulubione jarzyny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy