Zupa gyros

4.5 (195 ocen)

Bardzo sycąca zupa na bazie mięsa.

Składniki:

  • 200 g pieczarek
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    500 g mięsa wieprzowego
    1 puszka pomidorów w zalewie
    1 papryczkę chilli
    2 łyżki suszonego oregano
    sól, pieprz
    100 sera feta
    15 czarnych oliwek
    500 ml soku pomidorowego
    przyprawa gyros
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • 2. W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso pokrojone w kostkę i mocno osypane przyprawą gyros. Cały czas pilnujemy , by się nie przypaliło i co jakiś czas podlewamy małą ilością gorącej wody.
  • 3. Po około 20 minutach dodajemy: pieczarki, cebulę, czosnek, oliwki pokrojone w plasterki, posiekane chilli i oregano, zalewamy sokiem pomidorowym i gotujemy pod przykryciem ,aż mięso będzie miękkie .
  • 4. Pod koniec gotowania dodajemy pomidory i doprawiamy do smaku. Serwujemy z kawałkami sera feta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować